ABBAs Benny Anderssons nya Dolby Atmos-studio

Mono Musics Avid S6-kontrollyta och Genelec The Ones-högtalare för Dolby Atmos-lyssning, sett från studions vänstra bakre del.

Benny Anderssons studio på Skeppsholmen renoverades – en resa från analogt till Dolby Atmos

ABBA-legenden Benny Andersson är en kompositör och musiker som inte behöver några presentationer. Han har lämnat sitt avtryck i musikhistorien och skapat en unik plats för kreativitet i hjärtat av Stockholm – sin egen studio på Skeppsholmen. I denna kulturhistoriskt betydelsefulla byggnad har Benny och hans arbetspartner, ljudtekniker Bernard Löhr, skapat musikaliska mästerverk sedan 1990-talet.

Under de senaste åren har studion genomgått en omfattande renovering och uppgradering från en analog studio till ett helt digitalt system med fokus på Dolby Atmos som erbjuder en fördjupad ljudupplevelse.

Voyage-albumet blev starten för resan

När ABBA förberedde sig för att släppa sitt länge efterlängtade album ”Voyage” år 2021 stod Benny Andersson inför en ny och spännande utmaning. Universal Music och Apple Music krävde att albumet skulle mixas i det avancerade formatet Dolby Atmos. Detta krävde en omfattande renovering av hela studion på Skeppsholmen.

Den kulturhistoriskt betydelsefulla studiobyggnaden ägs av den svenska staten, vilket gjorde att renoveringen krävde noggrann planering och noggrant genomförande. Renoveringsprojektet var omfattande – till exempel flyttades den ursprungliga studion från nedre våningen till övervåningen.

”Studion är nu betydligt mindre än tidigare, men desto mer hemtrevlig,” säger Bernard Löhr.

Bernard har varit Benny Anderssons samarbetspartner sedan början av 90-talet. Han spelar in och mixar alla projekt som Benny komponerar.

Benny Andersson med msonics Marcus Bergqvist i Mono Music-studion bakom Avid S6 mixerbord.
Bernard Löhr (t.v.) och msonics Marcus Bergqvist
Teknologiska innovationer för Dolby Atmos-mixning

I den ursprungliga studion fanns en analog mixer som inte längre uppfyllde kraven för modern mixning, särskilt med tanke på det ökade behovet av att byta låtar och projekt flera gånger om dagen.

Den nya kontrollytan valdes som Avid S6 med 32 faders. Det möjliggör en effektivare arbetsprocess och att Benny och Bernard kan arbeta samtidigt vid mixern.

”S6-kontrollytan är av rätt storlek och lätt att använda. Vi kan till exempel komma åt alla ekoeffekter på ett sätt som passar Benny”, säger Bernard.

Bernard säger att han fortfarande föredrar Avid Pro Tools | HDX-systemet på grund av dess låga fördröjning, men ljudgränssnittet uppgraderades till Avid Pro Tools | MTRX Studio, som stöder Dolby Atmos-lyssning och möjliggör mångsidig hantering av “Bass Management”. MTRX Studio styrs direkt från Avid S6-panelen, vilket ger ett sömlöst arbetsflöde. För att lägga till ytterligare in- och utgångar expanderades MTRX Studio ytterligare med Avid Pro Tools | Carbon PRE hybridaudioproduktionssystem.

För att säkerställa en imponerande ljudupplevelse valdes ett Genelec “The Ones” 7.2.4-högtalarsystem med två subwoofers till studion. Det här högtalarsystemet ger utmärkt kontroll över hela frekvensområdet för hela Dolby Atmos.

”Dolby Atmos-systemet låter utmärkt – inte bara för mig utan också för Benny och våra externa kunder. Vi har framgångsrikt använt Dolby Atmos i flera projekt”, berömmer Bernard.

Närbild på Bernard Löhr i Mono Music-studion, med en Genelec The Ones-högtalare ur fokus i bakgrunden.
Bernard Löhr berättar att han är mycket nöjd med den nya kontrollpanelen. ”Avid S6:s bästa egenskap är dess flexibilitet”, säger han.
Avancerad Dolby Atmos-mixning med extern RMU-enhet

För att underlätta tunga Dolby Atmos-mixningar används också en extern Dolby Atmos RMU-enhet i studion. Enheten avlastar Pro Tools-datorns processor och säkerställer en problemfri process.

Integrering av komponeringssystemet i Pro Tools

Synclavier-synten är en viktig del av Bennys komponeringsarbete och kreativa process. Den är direkt integrerad från Bennys rum på nedervåningen till Pro Tools-systemet på övervåningen. Integrationen möjliggör en smidig övergång från komponering till mixning, och Benny kan förverkliga sina musikaliska visioner på bästa möjliga sätt tillsammans med sitt team.

Inuti Mono Music-studion, vidvinkelvy från höger baksida. Genelec The Ones-högtalare för Dolby Atmos-lyssning. Avid S6-kontrollyta för mixning.
Den ikoniska studion på Skeppsholmen är en unik plats för kreativitet och innovation. Benny Andersson och Bernard Löhr har arbetat här tillsammans sedan 90-talet. Dessutom används studion av flera externa kunder.
Ljudupplevelser långt in i framtiden

Renoveringen av studion påbörjades våren 2022 och pågick nästan fram till årsskiftet. Den tekniska installationen slutfördes vid slutet av år 2022, och den nya studion togs i bruk våren 2023.

Benny Anderssons studio på Skeppsholmen har genomgått en imponerande förvandling till en toppmodern studio som erbjuder enastående ljudupplevelser i Dolby Atmos-formatet. Med den senaste teknologin och noggrann planering förblir studion en central plats för musikaliska innovationer och kreativitet långt in i framtiden.

Exteriören på den kulturhistoriska röda tegelbyggnaden som huserar Mono Music-studion en solig dag på Skeppsholmen.
Denna kulturhistoriska byggnad rymmer en toppmodern studio som erbjuder den senaste tekniken.

 

msonic är en DOLBY CERTIFIED SERVICE PARTNER i Sverige och Finland. Dolby har auktoriserat msonic att marknadsföra, konsultera och stödja Dolby Atmos-studior. msonic erbjuder officiell Dolby Atmos-kalibrering, design av Atmos-studior samt konsultation och försäljning av nödvändig utrustning.